Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още легла за деца с Covid ще бъдат разкрити в София

2
Снимка: Боян Бочев

Още легла за деца с Covid ще бъдат разкрити в София. Ще бъдат приемани за лечение и деца от различни области. Това стана ясно след заседанието на Областния противоепидемичен щаб. Предвиждат се мерки за карантиниране на скритите контактни лица.

В момента не е уточнен броят на допълнителните легла, няма и критерии за прием, обясни новият областен управител на София-град Иван Кючуков:

"В провинцията малко или много са по-зле оборудвани болниците, по-лошо е лечението на децата, така че може би ние ще се наложи в някакъв момент да поемем и деца от там. Условия няма да се поставят. Ако дойдат, те ще бъдат приети".

В педиатричната болница „Проф. Иван Митев“ има само 11 легла за деца с Covid. Към този момент свободни са само две неонатологични. Директорът на лечебното заведение д-р Благомир Здравков казва, че при тази вълна усложнените случаи са малко.

"За момента имаме персонал. Натискът в момента е предимно в амбулаторната фаза. Деца, на които им се изписва лечение и то се взема за дома".

В София има достатъчно легла и за деца, и за възрастни, увери директорът на РЗИ д-р Данчо Пенчев:

"Над 2000 са леглата. Имаме достатъчно свободни легла, които могат да поемат натиска".

Проблем и при тази вълна са скритите контактни лица, коментира областният управител. Обмислят се проверки на постъпващите в болница и посещаващите приемни кабинети. Контролът ще се извършва от СДВР, а данни ще се вземат от личните лекари.

"Когато болният пристига сам в спешното отделение за Covid на по-големите болници, той не идва сам, той идва с един, двама, трима човека. Голяма част от тези, които са били около него, не се карантинират или се изпускат", каза Иван Кючуков.

В петък щабът ще заседава отново, за да обсъди подробностите около контрола.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна