Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пекин осъди плановете на Словения да подобри отношенията си с Тайван

Снимка: Уикипедия

Китай осъди плановете на Словения да подобри отношенията си с Тайван - ход, който е вероятно да предизвика репресии от страна на Пекин срещу централноевропейската държава, пише АП. Словения последва примера на Литва и позволи на Тайван да отвори свое представителство в столицата с име "Тайван", вместо "Китайско Тайпе", което е в нарушение на дипломатическата конвенция. Говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян коментира решението така:

"Отбелязахме, че словенският лидер открито направи опасно изявление, с което оспорва принципа на Единен Китай, подкрепяйки независимостта на Тайван. Дълбоко сме шокирани и сме твърдо против това".

"Принципът на Единен Китай е универсално признат като норма в международните отношения от международната общност и е политическа основа за отношенията между Китай и Словения и Китай и ЕС. Китай трябва и ще бъде обединен. Никой не бива да подценява решителността, твърдата воля и силната способност на китайския народ да защитава националния си суверенитет и териториалната си цялост".

Според словенския премиер Янез Янса връзките с Тайван няма да включват размяна на посланици, а ще бъдат на нивото, което много европейски нации поддържат с острова. По думите му, е "ужасяващо" как Китай се опитва да изолира малки европейски нации, което ще навреди на дългосрочните интереси на Пекин.

След като Литва реши да подкрепи Тайван, Пекин експулсира посланика на Литва, а тя затвори посолството си в Пекин. 

Тайван от своя страна създаде инвестиционен фонд на стойност 200 милиона долара, за да подпомогне икономиката на Литва. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна