Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден ръст на производствените цени в Германия през декември с 24,2%

Снимка: Алами/Ройтерс

Производствената инфлация в Германия се ускори през декември 2021 г. до рекордните 24,2%, показват данни на немската статистика Destatis, които предполагат, че потребителските цени също ще продължават да нараства през следващите месеци.

Индексът на цените на производител (PPI) нарасна през декември с 24,2% годишно след повишение със 19,2% през ноември. Това е най-солното нарастване на производствените цени от далечната 1949 г., от когато има данни за това проучване.

Спрямо месец по-рано индексът PPI в Германия скочи през декември с цели 5% спрямо ноември, когато се повиши с 0,8 на сто.

Графика на индекса на производствените цени на Германия (на годишна база)


Силно растящите енергийни разходи с цели 69% продължават да имат най-голям принос за рекордното покачване на цените на производител, като цените на природния газ скочих със 121,9% спрямо декември 2020 г., а на електроенергия - със 74,3 на сто.

Изключвайки енергията, производствената инфлация нарасна през декември с 10,3% спрямо година по-рано, като цените на междинните стоки скочиха с 19,3% благодарение на ръст с 36,1% на цените на металите, докато производствените цени нетрайни потребителски стоки се повишиха с едва 4,7 на сто.

Цените на производител в Германия са се увеличили средно с 10,5% през изминалата 2021 г., като цените на енергията са скочили с 24,8% главно поради ръст при природния газ с 41,7%, на цените на петрола с 27,6% и на електроенергията - с 25,1 на сто.

Продължаващият силен ръст на производствени цени вероятно ще продължи да оказва възходящ натиск и върху потребителските цени.

В сряда Destatis отчете, че потребителска инфлация в Германия се ускори през 2021 г. до 3,1% спрямо едва 0,5% през 2020 г., достигайки най-високо ниво от 1993 г. насам, като само в рамките на месец декември инфлацията скочи с 5,3% годишно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна