Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдбата на Борис Джонсън зависи от разследването на "партигейт"

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съюзниците на британския премиер Борис Джонсън твърдят, че заговорът срещу него за премахването му е бил обуздан засега, но бъдещето му може да зависи от заключенията в разследването на държавния служител Сю Грей на събиранията на "Даунинг стрийт" по време на локдаун.

Сю Грей трябва да публикува нейното разследване следващата седмица. В парламента премиерът Борис Джонсън призова да се изчака резултата от него след като отново бе бомбардиран с призиви за оставка, включително от доскорошния му съратник и бивш министър за Брекзит Дейвид Дейвис.

В същото време някои британски медии коментират днес, че преминаването на депутата Крисчън Уейкфорд в редиците на лейбъристите - най-големите врагове на торите – е туширало донякъде разгорелите се страсти в лагера на Консервативната партия през последните дни.

Джой Мориси, която подобно на Крисчън Уейкфорд спечели депутатско място на последните общи избори през 2019 година, заяви, че нищо не може да обедини повече партията от това да види как някой преминава на отсрещната страна в парламента.

Тази сутрин министърът на здравеопазването Саджид Джавид заяви за Би Би Си:

"Ако има хора в ядрото на правителството, които не са следвали правилата, те трябва да бъдат дисциплинарно наказани, но при всички положения трябва да се изчака резултата от разследването“.

До момента 6 депутати от Консервативната партия публично са заявили, че са внесли писма в "Комитет 1922“ с искане на вот на недоверие на премиера. Бройката обаче може да е по-голяма. Необходими са 54 писма, за да се стигне до гласуване вот на недоверие на Джонсън.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна