Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън отново заяви, че няма да подаде оставка заради "партигейт"

| обновено на 19.01.22 в 17:22
Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън отново се извини в парламента за допуснатите от него грешки, включително „Партигейт“, но не отговори на лавината от призиви за оставка. Хаосът в редиците на неговата Консервативна партия се разраства след като депутат премина в редиците на опозиционната Лейбъристка партия. А бившият министър за Брекзит Дейвид Дейвис, досегашен верен сподвижник на Джонсън, го призова в името на Бога да си подаде оставката. 

Политическата обстановка на Острова е много динамична и информационният поток около разразилата се криза „Партигейт“ е огромен, но безспорно най-голямата новина от днес е изказването на Дейвид Дейвис в Камарата на общините.

"Подобно на много депутати от задните редици, аз прекарах седмици и месеци да защитавам премиера срещу често гневни избиратели. Но аз очаквам моите лидери да поемат отговорност за действията си. Вчера премиерът стори точно обратното. За Бога, напуснете поста си!“.

За разлика от вчера по време на интервюто, в което Джонсън  извинително обясняваше, че никой не му е казал, че събирането на Даунинг стрийт е било в нарушение на правилата, днес в Камарата на общините поведението му бе доста агресивно. 

На практика Борис Джонсън не отговори на нито един от въпросите на депутатите от опозицията, които го засипаха с искания за оставка. От някои той бе наречен директно „лъжец“ и „шарлатан“. 

Преди да започне сесията в парламента депутатът Крисчън Уейкфорд напусна Консервативната партия и се присъедини към Лейбъристката – един крайно необичаен ход. В мотивите си той посочва, че е разочарован от „ръководството на премиера и позорното му поведение през последните седмици“ и че не вижда в негово лице необходимия лидер на страната. 

Агресивно защитаващият се Борис Джонсън даде да се разбере, че няма намерение да подава оставка и призова за изчакване на резултатите от разследваното на държавния служител Сю Грей на „Партигейт“. Веднага след въпросите към премиера Джонсън обяви в парламента облекчаване на ограниченията срещу Covid-19 от така наречения план Б. 

Някои от тях, като задължителното носене на маски и препоръката за работа от вкъщи, отпадат от от утре, други през следващката седмица, а самоизолацията – най-вероятно през март. 

Отговаряйки на въпрос на депутат от Либералдемократическата партия, Джонсън каза, че вече се е извинил за "всички грешки, които са допуснати" и призова парламента да изчака доклада за разследването по този въпрос.

Няколко британски медии съобщиха, че над дузина депутати от консерваторите на Джонсън са изпратили писма за недоверие на неговото ръководство. Трябва обаче поне 54-ма от тях да подадат подобни писма, за да започне тайно гласуване, при което опонентите му ще трябва да получат 50%, за да го отстранят от поста лидер на Консервативната партия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна