Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Владимиров: КЕВР е независим орган, управляващите опитват да го овладеят

Мартин Владимиров
Снимка: БГНЕС

"Очевидно през последните месец и половина се води активна кампания за овладяване на КЕВР от сегашното управляващо мнозинство. Целта е политическа - да се намали влиянието на партиите, които формираха предишния парламент, в регулатора. Но така за пореден път се погазва независимостта на независимата институция". 

Това каза пред БНР Мартин Владимиров, експерт в Центъра за изследване на демокрацията. 

По думите му поредно правителство си позволява да коментира пряко решенията на регулатора и да им приписва политически мотиви: 

"Това противоречи на Закона за енергетиката. Промяната на закона сега е пряк опит да се неутрализират членовете на регулатора, които биха били пречка за определени енергийни реформи на управляващото мнозинство". 

В предаването "12+3" експертът подчерта, че решенията на регулатора трябва да бъдат уважавани от изпълнителната власт:  

"Това, че парламентът си позволява да променя с мораториум тези правомощия показва нежелание за уважаване на разделение на властите. Тук прозират и бизнес интереси". 

Владимиров поясни, че разширението на допустимите критерии за избор на членове показва желание за включване на хора, които са били управители или собственици на търговски дружества, а "това е притеснително, защото се създава възможност за ситуация на конфликт на интереси". 

"Притеснително е повече целенасоченото изключване на икономически и юридически опит като критерий за избор на членовете. Това показва, че вероятно сред новите кандидати няма юристи". 

Интервюто с Мартин Владимиров можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна