Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Омбудсманът иска Covid добавките към пенсиите да не се удържат от частни съдебни изпълнители

| обновено на 20.01.22 в 13:26
Диана Ковачева
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева внесе искане в парламента Covid добавките към пенсиите да не се удържат от частни съдебни изпълнители.

"Covid добавките към пенсиите от 60 лева имат социален характер и като антикризисна мярка представляват помощ за пенсионерите от държавата в извънредната пандемична ситуация", посочва Ковачева.

Тя изтъква, че възрастните хора, които държавата подпомага в ситуацията на пандемия, я сигнализират, че още преди добавката да стигне до тях, тя вече им се удържа за наложени запори заради непогасен кредит или затруднения в плащането на битови сметки.

"По този начин, вместо да бъдат подпомогнати в разгара на Covid кризата, сумите им отиват за погасяването на дългове и така една от най-уязвимите части от обществото се оказва неподкрепена в кризата, включително за покриване на най-неотложните нужди като храна", изтъква омбудсманът.

По тези причини общественият посредник отправя искане до председателя на Народното събрание, до комисиите по труда и социалната политика и по бюджет и финанси, да включат изрична нормативна разпоредба, с която Covid добавките, изплащани като антикризисна мярка към пенсиите, да станат несеквестируеми при наложени запори.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени