Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Институтът за пазарна икономика представи алтернативен бюджет за 2022 година


Намаляване на осигурителната тежест с 12 процентни пункта, предлагат икономистите от Института за пазарна икономика. В традиционния алтернативен бюджет, изготвен от тях, се залага на сериозно стимулиране на икономиката чрез по-ниско данъчно-осигурително бреме и по-ефективно разходване на постъпленията в хазната.

"Насърчаването на инвестициите за по-бърз икономически растеж е в основата на предложения алтернативен бюджет от Института за пазарна икономика. Въпреки щетите, нанесени от пандемията върху икономическото развитие, вече е време да пренастроим стимулите не към опазване на съществуващите бизнеси и възстановяване на икономиката, а към по-високи темпове на развитие", убеден е главният икономист на института Лъчезар Богданов:

"Шок, голям спад, постепенен растеж след това, разбира се, колеблив, в някои месеци малко по-бързо, в други – по-зле. Това, което, е ново, не се бори с мерки, настроени към затворени заводи, молове или ресторанти".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Марта Младенова.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.