Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Дупница обяви 1,1 млн. лева повече от местни приходи

1 140 000 лв. повече са местните приходи в хазната на Община Дупница, сравнено с предходната година, обяви зам.-кметът по икономическите дейности Олга Китанова. Общината отчита и по-висока събираемост на данъците и местните такси .
 8 628 000 лв. са през 2020 година, а за миналата постъпленията са в размер на 9 769 000 лв, което е близо 99% от заложените приходи.
За първи път приходите от данък МПС надхвърлят 2 млн. лв.
Средствата от данъци за недвижими имоти и придобиване на собственост също нарастват, което показва, че въпреки пандемичната обстановка икономическият живот в общината не е спирал.
Отделно са нараснали с 500 000 лв. приходите от продажба на общински сгради и активи, което пак индикира ръст на сделките с недвижими имоти. 
С 30% е повишен интересът към наемане на земи само за миналата година, обяви зам.-кметът Китанова.
Спад има в приходите от дивиденти на общината, поради факта, че печалбата от ГУМ намаля заради затварянето на комплекса при Covid пандемията и тя не е разпределена към бюджета 
Китанова вече обяви, че кметският екип няма намерение да вдига данъчните ставки и през тази година, независимо от увеличените разходи и инфлацията в страната. 
Последната фактура за разходваната електоренергия за общината е със 100 хиляди лева по-висока. Има идея за спиране за определени часове на уличното осветление.
Ще се стигне ли до тази мярка коментира зам.-кметът Китанова:
"Към момента все още не".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна