Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На първо четене:

Енергийната комисия в НС прие членовете на КЕВР да станат 5

Снимка: БГНЕС

Енергийната комисия в Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за енергетиката, с които броят на членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране ще бъде намален от деветима на петима. С гласовете на управляващата коалиция бяха приети и правилата за избор на председател и членове на енергийния регулатор.

Разширяването на обхвата на критериите, на които трябва да отговарят кандидатите за членове и председател на регулатора, провокира представителите на опозицията да заявят, че това се прави заради конкретен кандидат, който вече се знае.

Критикувани бяха и останалите предложения за промени, а членовете на парламентарната комисия си размениха реплики:

"Колеги, започвате кадруването си с най-лошите практики на ГЕРБ".

"С петте члена на Комисията, от които ще бъдат само двама специалисти в енергетиката, вие не покривате трите раздела - електро, топло и газ. За квалификацията на експертите аз разбирам, че може и Първан Баняджията от Маджарово да бъде експерт в комисията".

"Излиза, че в момента понеже премиерът Кирил Петков е недоволен от КЕВР, ние тук сега ще преструктурираме. Аз разбирам, че има бързане, разбирам, че всеки ден икономически някой губи много, все пак, хайде поне да спазваме законите и Конституцията".

"Остава привкусът във всички ни, че искате да овладеете тази комисия".

Един от вносителите на промените - Ивайло Мирчев, депутат от "Демократична България", заяви:

"В България регулатори няма - нито СЕМ, нито КЗК, нито КФМ, нито КЕВР. Председателят на КЕВР, без да коментираме неговата експертност, стоеше до Бойко Борисов, докато той си правеше политическите пресконференции. Това, което ние ще се опитаме да направим, е в страната отново да има независими регулатори, а не политиката им и по отношение на цените, и по отношение на решенията, които взимат, да зависи от Бащицата, който е отгоре".

В интервю за "Хоризонт" председателят на Енергийната комисия Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната" каза, че до две-три седмици най-късно ще има нови членове на енергийния регулатор:

"Профилът, който търсим, е експертен, така че на това ще се залага".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна