Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Усъвършенстване в барока - инициатива, насочена към професионалните музиканти

Лекциите води диригентът Йосиф Герджиков

„Усъвършенстване в барока - принос към професионалното обогатяване на българския музикант“ е наречен бароковият онлайн семинар, който предвижда 10 лекции. Началото беше поставено през декември 2021 г. 

Веднъж месечно диригентът Йосиф Герджиков, специалист в изследването и преподаването на исторически информираните практики, ще говори по избрани теми, съпроводени с примери, а изпълненията им са поверени на опитните в този специфичен репертоар оперни певци Гиргина Гиргинова и Пламен Бейков

Втората лекция със заглавие "Грегорианика" е на 26 януари 2022 г. от 19.30 ч. Записването е на имейл адрес: classical.sofia@gmail.com. Телефонът за връзка с ръководителката на проекта Нели Трошева е 0887796265. В края на едногодишния обучителен период предстои концерт, а на участниците ще бъдат раздадени сертификати. 

Проектът е подкрепен от Национален фонд култура към Министерството на културата, а лекциите са със свободен достъп за професионалните музиканти и студентите, които изучават музика. Заради строгите мерки против разпространението на коронавируса, събитията в столичното читалище "Андрей Стоянов" са с ограничен достъп. За меломани, които биха искали да бъдат слушатели онлайн, има такса.

Подробности за Бароковия онлайн семинар разказаха диригентите и организатори Нели Трошева и Йосиф Герджиков в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.


 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени