Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слаб интерес към Covid ваксините в Благоевградска област

Д-р Павлин Янкулски: Скочи интересът към бустерната доза, а не изобщо към ваксинирането

Снимка: БГНЕС

Интересът към ваксините срещу Covid-19 е в застой, алармират лекари от имунизационните центрове в Благоевградска област. В разгара на поредната вълна и бясната скорост на разпространение на Омикрон варианта, скептицизмът на хората към ваксините е по-голям от страха да не се заразят

Времето на опашките пред ваксинационните центрове отмина и това се забелязва натрапчиво. Коридорът пред имунизационния кабинет в РЗИ-Благоевград, който по традиция е най-предпочитаното място за ваксинация, е празен. 

Данните на инспекцията показват, че от началото на седмицата досега са поставени около хиляда ваксини. Две трети от тях са втора игла и бустерна доза. С бустер вече са близо 18 хиляди жители на областта, което е под 5 процента. 

Четвърта доза, която не влиза в статистиката, са си поставили само няколко лекари. 

Дори стимулът за пенсионерите не се отразява на слабия интерес. 

Медиците са изненадани от рязката промяна на картината, сподели пред БНР д-р Павлин Янкулски:

"Вариантът Омикрон не прави пробив във ваксините - последните данни показват, че 6 месеца след направена ваксина срещу Covid-19 има вероятност само леко да се разболееш, нищо повече, а при направена бустерна доза - тази вероятност съвсем, съвсем се минимизира. ... По същия начин и при преболедуването - оказа се, че това, че си преболедувал - не значи, че си защитен, като минат 6 месеца можеш пак да се заразиш. И такива случаи има - има и ваксинирани, които се разболяват леко, и преболедували, които се разболяват леко. Но тези, които не са нито ваксинирани, нито преболедували - обикалят болниците и се молят и за легла, и за лекарства". 

Д-р Янкулски подчерта, че увеличеният интерес към ваксинирането, което се наблюдаваше в дните около Коледа и в началото на януари, е било заради интересът към поставяне на бустерни дози:

"Интересът към поставяне на първи ваксинационни дози не е скочил. От всички, направени до момента ваксини, около 10% са първа игла, всичко останало са бустерни дози".

Медикът изказа недоумение защо хората предпочитат да се заразяват и да преминат през всички рискове, усложнения и постковид синдроми, вместо да се ваксинира:

"Виждаме, че от ваксините няма никакви проблеми. Родиха се бебета, заченати по време на ваксинация, родиха се от ваксинирани майки, кърмиха се бебета от ваксинирани майки - нарочно изброявам най-деликатните моменти, към които всички сме много внимателни и ги отчитаме. Направиха се ваксини на хора с трансплантирани органи, с протези на сърдечните клапи, на какви ли още не рискови категории и се видя, че нищо не се случва. Ако хора - с всички тези тежки диагнози - се разболеят от Covid-19, много по-тежко е положението и фактите го говорят. Толкова много смъртни случаи има в България вече".  

Недопустимо е лекар да говори срещу ваксините, категорично заяви д-р Янкулски.

Репортаж на Кети Тренчева в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна