Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Георгиев, председател на СОС

Ще се въведе строг контрол и ясни правила за преместваемите обекти в София

Заради високите цени на горивата държавата трябва да намери компенсации за топлофикационните дружества

Георги Георгиев
Снимка: Евелина Стоянова

"Привлякохме добър екип юристи и най-важното възстановихме политическия диалог в Общинския съвет. Твърде много са случаите в твърде много институции, да не говорим за предпоследните парламенти, състави на Народното събрание, когато политиците не успяха да говорят помежду си. Ние сме твърде малко, животът е твърде кратък, за да се отдаваме на тези нескончаеми разправии - политически по всякакви теми. Така че - подобряване на политическия диалог, повече съвместна работа  и повече общи каузи, които да ни свързват и обединяват", каза за БНР Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет, преподавател в Софийския университет "Свети Климент Охридски".

Той е инициатор на промените за използване на пиротехнически средства на територията на Столичната община:

"Първо е много важно да кажем, че зарята на Нова година и използването на пиротехнически средства на Нова година не се забранява, това е важно като уточнение. Апелът е да се ограничават, защото виждаме стават все повече инцидентите, свързани с това. Аз преди година подех тази инициатива за ограничаване на пиротехническите средства, тогава имахме по-ограничена подкрепа. През изминалите няколко месеца организирах срещи с представители на различни организации, които работят с деца, особено с деца със специални образователни потребности - над 5 хиляди са тези деца в София. Оказва се, че за тях шумът от прахосмукачката е огромен стрес, да не говорим за канонадата от гърмежи, която съвсем произволно всеки от вас ще се сети да инициира. Въвеждаме правила, за да живеем по-добре", допълни в предаването "Рано в неделя" Георгиев.

Наредбата за ограничаване на използването на пиротехнически средства предстои да бъде обсъдена на заседание на Столичния  общински съвет.

Ще има промени в наредбата за преместваемите обекти.

"Това, което предлагаме като резултат е изключително мащабна реформа, която предвижда затягане на контрола, ясни правила, стандарти, които да се спазват, за да изчистим градската среда и гарантиране на безопасността на гражданите. Какво означава това - висящи кабели, каквито има в момента не бива да съществуват в столичния град. След приемане на наредбата ще има срок, в който да се приведат в съответствие. Предвиждаме по-бърз ред за премахване на преместваемите обекти", заяви  Георги Георгиев.

Той каза, че софиянци не трябва да плащат сметката от енергийната криза:

"Затова държавата така, като се намери компенсаторен механизъм за бизнеса и за тока, за поскъпването му, трябва същия принцип да се приложи и за общинските и частни топлофикации, за да не платят накрая хората разликата".

     Николай Павлов: Топлофикациите трябва да бъдат компенсирани

"Бях сезиран с подписка от над 1000 подписа от граждани, които искат запазване на пазара. Аз се учудих, че има проблем с пазара, но извърших проверка и действително кметът на район "Лозенец" предлага създаване на зона на събитие върху по-голямата част от момента съществуващия пазар. Това е начинание, което аз категорично не подкрепям, така че ние ще защитим пазара. Предстои да внесем в понеделник с колеги от различни политически групи, които съм убедил да ни подкрепят за следното - пазарът да бъде предоставен за управление на общинско дружество, някои от общинските пазари, да се инвестират средства в това той да се обнови, да бъде чисто, приветливо място".

Любомир Еленков, който е на 19 години и половина, страда от тежка церебрална парализа. Пиян шофьор помитат майка му и баща му на пешеходна пътека и той се ражда 40 дни преди термина. Лекарите успяват да спасят само бебето, но то е обречено да живее с една от най-тежките форми на Детска церебрална парализа. За Любчо с много любов се грижат баба му Саня Христова и дядо му Влади. Предстоят му операции, за които е необходимо да се съберат средства.
Председателят на столичния общински съвет Георги Георгиев обеща да предприеме действия за помощ на младежа и възрастните роднини, които се грижат за него. 
Георги Георгиев       Снимка: Евелина Стоянова

На тържествена церемония на 20-и януари, когато почитаме паметта на Свети Патриарх Евтимий Търновски, бе направена първа копка на новостроящия се православен храм, който ще носи неговото име в девети микрорайон на столичния квартал „Люлин“. Инициативата е с благословията на Негово Светейшество Неофит - митрополит Софийски и Патриарх български. В церемонията участваха президентът Румен Радев, кметът на София Йорданка Фандъкова, общински съветници и районни кметове на столицата, Белоградчишки епископ Поликарп, протойерей Лъчезар Попов – председател на Църковното настоятелство, много жители на район "Люлин".

Храмът ще бъде вторият за най-големия квартал в столицата. Точният му адрес е на ъгъла на булевард "Луи Пастьор" и улица "Димитър Талев". Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи водосвет. Йорданка Фандъкова подчерта, че за нея строителството на храмове е кауза, и благодари на Българската православна църква и Софийската Света Митрополия, които заедно с Църковното настоятелство извървяха пътя, за да се постави началото на градежа:
"Преди няколко години родолюбиви и вярващи хора поставиха идеята за изграждане на новата църква в "Люлин" пред мен, пред кмета на район "Люлин" и столичната община. Ние поехме ангажимент и мисля, че днес е денят, в който можем да кажем, че изпълнихме обещанието - да дадем старта за построяването на втория храм в район "Люлин".

Президентът Румен Радев определи събитието по полагането на първата копка на новия храм като „знаменателно“: 

"Животът и делото на Патриарх Евтимий Търновски са ярко свидетелство за силата на духа, за силата на словото, за неговото постоянство и всеотдайност в църковната му, обществената и литературната дейност. Нека да не забравяме, че той поставя основите на Търновската книжовна школа и с неговото лично участие и принос старобългарската литература постига своя разцвет".   

Паметна грамота се полага в капсула в основите на църквата за идните поколения.
Повече можете да чуете в звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна