Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Д-р Благомир Здравков:

Удовлетворението от спасения детски живот няма еквивалент с друго чувство

Правят се стъпки за подобряване на обслужването на деца

Д-р Благомир Здравков
Снимка: личен архив

"От малък исках да стана лекар, но сравнително късно, когато вече бях със специалност по анестезиология и интензивно лечение ми изкристализира желанието да работя с деца. Аз съм имал може би най-добрите специалисти в нашата област за учители, които са ни възпитали и в отношение към децата. Много по-различна е работата с деца. Удовлетворението, което един лекар получава от спасения детски живот няма еквивалент с никакво друго чувство", каза за БНР д-р Благомир Здравков, директор на Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митев" в София от април 2021, специалист по анестезиология и интензивно лечение.

СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“       Снимка: https://www.detskabolnica.com
По думите му ангажиментите в болницата изискват умения за работа в екип.

"Ако не си отборен играч, не си за работа с деца. За щастие в тази болница, откакто аз съм влязал като директор няма ден, в който да не сме направили стъпки в полза на подобряване на обслужването на деца, надграждането на екипа, на апаратурата обезпеченост, квалификацията на хора", допълни в предаването "Рано в неделя" д-р Благомир Здравков.Според него изграждането на Национална болница по педиатрия е "необходимост, декларирана от всички":
"Такава структура е в най-голям степен в полза на обществото и децата в страната, след това за специалистите. В годините ние се измъчихме между различни лечебни структури в цялата страна - трябва да се трансферират деца за консултативна помощ, диагностично уточняване или някакво лечение. Това е много трудно". 

Д-р Благомир Здравков е работил като детски анестезиолог в Клиниката по детска реанимация в "Пирогов", в детската кардиохирургия в Националната кардиологична болница, в спешен реанимационен екип в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”.Повече можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.