Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Павлина Върбанова и доц. Георги Лозанов пред БНР:

2021: Сами "преценяме" и заедно "изчегъртваме"

Снимка: Ани Петрова

"Основно думи, свързани с ваксинирането, се наредиха начело в класацията. За хората, участвали в анкетата, се оказва, че проблемът с ваксинирането е основният в България през изминалата година. Думата "преценям" не значи колкото една дума, а колкото една цяла фраза - "всеки сам си преценя". Когато една некнижовна дума се озове в публичната реч, този дисонанс поражда стилистичен ефект и прави думата още по-интересна". 

Това коментира пред БНР Павлина Върбанова, езиковед, създател на платформата "Как се пише". 

Образователният сайт определи през анкета 30 думи, с които потребителите свързват 2021 година, а жури излъчи финалните 10 - най-ключовите и най-специфичните. То беше в състав - д-р Павлина Върбанова, доц. Георги Лозанов, Веселина Седларска, Константин Вълков и Доротея Николова. На първите места се наредиха "преценям", "антиваксър" и "изчегъртване". За първи път в открито и широко допитване участниците дадоха вота си за доминиращите и знакови за България думи и изрази на 2021 година. 

"Преценям" и "изчегъртване" показват, че аудиторията разпознава вътрешните конфликти около пандемичния проблем и около политическия. Вместо бедствието да обедини обществото, то силно го разедини по темата за ваксините. Появи се мощно мнозинство на анативаксърите, за което "Сам си преценям" се превърна в манифест - нямаш доверие над научни или други елити, а сам ще си прецениш, което е парадоксално и невъзможно. Това общество на антиваксърите става много мощно и започва да клати западноевропейския демократичен ред", допълни в предаването "Неделя 150" един от членовете на журито, определили думите на миналата година - медийният експерт доц. Георги Лозанов. 

Върбанова посочи, че думата "изчегъртване" е нова метафора и затова се харесва, защото в езика новото е по-актуално. 

"Ние сами преценяме и заедно изчегъртваме. Това е, което правехме през 2021 година", каза още доц. Лозанов. 

Интервюто с Павлина Върбанова и с доц. Георги Лозанов чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.