Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър въвежда промени в здравните мерки срещу коронавируса

Снимка: БГНЕС

Две промени в мерките срещу коронавируса в Кипър влизат в сила днес. Допълнително тестване в училищата и намаляване на срока на задължителната самоизолация засягат само близките контакти на заразени с Ковид-19.

Допълнително изискване за преминаване на бърз тест се въвежда от днес в държавните и частните начални и средни училища в Кипър. Мярката цели поддържане на училищата безопасни и функциониращи, без децата да се лишават от основното им право на образование, заяви здравното министерство.

Новата програма „тест за оставане” /Test to stay/ се прилага само за ученици, които са близки контакти на заразен с Ковид-19 в училището и които съгласно здравния протокол трябва задължително да се самоизолират.

Сега те могат да продължат да ходят на училище при условие, че преминават бърз тест за коронавирус всеки ден в продължение на 6 последователни дни. На седмия ден трябва да направят PCR тест, който здравното министерство обмисля да замени също с бърз тест.

Мярката не е задължителна - учениците и родителите им ще избират тестване и присъствено обучение или оставане вкъщи.

Изследването за коронавирус ще се извършва от мобилни звена на здравното министерство в самите училища всяка сутрин.

От 14 на 10 дни се намалява от днес срокът на задължителна самоизолация за близките контакти с потвърдени положителни случаи от всички групи от населението.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна