Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външните министри от ЕС обсъждат ситуацията в Украйна

Снимка: pixabay

Министрите на външните работи на страните от ЕС ще обсъждат развоя на ситуацията в Украйна на днешното си заседание в Брюксел. В дебатите ще се включи държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън чрез видеоконферентна връзка.

Заседанието се провежда на фона на все по-изострящия се тон между НАТО и Русия, на струпването на руски войски на границата с Украйна и след отправения от Руската федерация ултиматум Алиансът да се изтегли от България и Румъния - искане, което Пактът категорично отхвърли. 

По-късно външният министър на Русия Сергей Лавров заплаши, че по-нататъшното игнориране на опасенията на Русия за нейната сигурност ще има сериозни последствия и уточни по време на срещата си с Блинкен в Женева, че те са свързани предимно с развитието на военното присъствие на Съединените щати и НАТО в  Украйна и разполагането на сили на Алианса близо до руските граници.  

Някои страни като Съединените щати, Обединеното кралство и Белгия призоваха гражданите си да отложат маловажните пътувания за Украйна, а тези, които са там, да се изтеглят. 

България ще бъде представена на Съвета от заместник-министъра на външните работи Ирена Димитрова. 

Също за днес е предвидена среща на генералния секретар на Пакта Йенс Столтенберг с министрите на външните работи на Швеция и Финландия, които не са негови членки, но се засилват твърденията, че предвид обстановката може да пожелаят да станат част от Алианса.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна