Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таксиметрови шофьори на протест в Добрич, не искат да вдигат цените

| обновено на 25.01.22 в 14:43
Снимка: Мая Щърбанова
Десетки таксиметрови шофьори се събраха на протест днес в Добрич. Тяхното недоволство е продиктувано от желанието на централата, с която те работят, да повишат цените на услугите си за превоз. Според протестиращите това ще доведе до още по-голям отлив на клиенти и съответно спад на техните приходи. 
Централите, които се използват от таксиметровите шофьори в Добрич, са пет, но собствениците са две фирми. Една от тях преди дни е уведомила чрез ефирните радиостанции всички шофьори, имащи договорни отношения с нея, че иска повишаване на цените за предоставените услуги.

Шофьорите возят клиенти на собствени коли, всички разходи са за тяхна сметка, единственото, което ползват от фирмата е радиочестотите, за които плащат седмичен наем.  Въпреки повишението на цените на горивата, таксиметровите шофьори не желаят поредното увеличение на техните услуги, тъй като те и в момента са сред най-високите в страната.

Шофьорите действително се опитаха да проведат диалог с представителите на централата, но им беше отказано. Отказ от коментар получиха и медиите.

Протестиращите са категорични, че в случай на продължаваща неангажираност от страна на централата към желанието на голяма част от тях да не повишават цените си, те ще преустановят временно работа с нея. Разбира се, шофьорите се опасяват, че това ще се отрази на техния оборот, но и са убедени, че жителите на Добрич не могат да издържат на поредно увеличение на цените.

"Събрали сме се тук колегите да изкажем недоволство и по-точно да обясним, че в момента никой от шофьорите не иска да вдига тарифите в град Добрич и без това са скъпи. В цялата страна имаме най-скъпите тарифи на километър, които са първоначална цена – 2 лева на километър, през деня е лев, вечерта е 1,20 лева. Получава се, че от станцията, с която работим, ни се заявява в ефир, че до края на седмицата, трябва да си вдигнем тарифите на 20% отгоре, сиреч 2,40 лева първоначална, 1,20 лева през деня и 1,40 лева вечерта. Не е сега моментът за увеличаване на цените" - категорични са протестиращите.

По думите на таксиметровия шофьор Енчо Панчев настояването за повишение на цената за превоз в Добрич от страна на фирмата, притежаваща лиценза за повиквания по телефона и комуникация между шофьорите, е немислимо при днешната икономическа ситуация:

„Няма никакво основание в този момент, в тази ситуация в държавата, да се вдигат цените и на таксиметровия превоз, при положение, че сме най-скъпите в цяла България. В града се возят предимно ученици, болни хора и възрастни“.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мая Щърбанова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна