Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков: Напрежението ескалира, но чуждите кораби и изтребители не идват заради извънредна ситуация

Янев: Дипломацията не е изразходвала всичките си ходове все още

| обновено на 25.01.22 в 16:59
Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

Корабите и самолетите, които идват от Испания и Нидерландия у нас, не са изпратени заради извънредна ситуация, а са част от мисията Еърполисинг, договорена още през 2016 година, заяви премиерът Кирил Петков преди началото на съвместното заседание на правителствата на България и Северна Македония.

Напрежението между Русия и Запада ескалира, заяви Кирил Петков, който обаче не вижда непосредствена опасност от война.

„И за корабите, които се наблюдават и самолетите, които идват тук, не са някаква извънредна ситуация, да успокоим хората. През 2016 г. се взе решение за засилен еърполисинг (air policing) на НАТО и за засилено влизане в Черно море с военни кораби“, каза премиерът.

Петков обясни и каква е целта на свиканото днес заседание на Съвета по национална сигурност към Министерския съвет:

„На днешната среща задачата е първо да се анализира изцяло обстановката и второ - да дадем препоръки към МС за утрешното заседание“.

Не е необходимо свикване на Консултативния съвет по национална сигурност: „В този момент мисля, че препоръката, с която ще излезем от Съвета за сигурност, ще бъде приета най-вероятно в МС в утрешния ден и след това ще отида и до парламента, за да я обсъдим. Българската общественост ще е напълно запозната с нашата стратегия. Няма да има изненади“, каза Петков.

Като демонстрация на единството на НАТО определи министърът на отбраната Стефан Янев предприеманото от Алианса подсилване на военното присъствие около Черно море.

„Нито Русия, нито друга държава се кани да напада България. Ние не очакваме да има инвазия на българска територия. Да успокоим хората. Дипломацията не е изразходвала всичките си ходове все още“.

Стефан Янев заяви пред ресорната парламентарна комисия, че българското правителство тепърва ще обсъжда позиция за разполагане на сухопътни сили на НАТО в страната. Той също каза, че решението за съюзническата мисията за съвместна охрана на въздушното пространство с Испания и Нидерландия е взето преди години.

Моят апел е да намалим малко напрежението, да спрем да четем чужда преса, да спрем малко със спекулациите в тази посока. Нека да бъдем българофили преди всичко и да разсъждаваме от гледна точка на българския национален интерес. Ако ние бяхме обяснили на българските граждани, че в момента се стремим да харчим около 2% от брутния вътрешен продукт, а ако не бяхме в НАТО, вероятно щяхме да говорим за цифри между 7 и 8, вероятно всеки би ни разбрал за какво говорим“, каза Стефан Янев.

Утре премиерът ще участва в извънредното заседание на парламента, свикано заради кризата между Запада и Русия.


Снимка: Добромир Видев 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна