Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природният газ по тръбопровода "Ямал-Европа" продължава да тече в обратна посока повече от месец

Снимка: БГНЕС

Във вторник природният газ по тръбопровода "Ямал-Европа", който по принцип транспортира руски газ на запад към Европа, продължава да тече повече от месец в обратна посока - на изток от Германия към Полша, макар и да има известно намаляване на газовия поток, показват сутрешни данни на германския мрежов оператор Gascade, цитирани от Ройтерс.

От 21 декември 2021 г. насам газовата връзка между Полша и Германия работи в обратен режим, пренасяйки природен газ от запад на изток, което допринася за възходящия ценови натиск върху европейските цени на синьото гориво.

През газопровода "Ямал-Европа" по принцип се осъществява около една шеста от нормалния годишен износ на руски газ за Европа и Турция.

Във вторник (25-и януари) газовите обеми на изток възлизат на около 9,67 милиона киловатчаса в час (kWh/h) - понижение спрямо 11,93 милиона kWh/h през предходните 10 часа, като се очаква да останат в реверсивен режим при същите обеми поне до ранните часове на сряда, показват данни от измервателната точка Mallnow на германско-полската граница.

В същото време обаче преносимата мощност на руските газови потоци от Украйна към Словакия през граничния пункт Велке Капушани, друг основен маршрут за синьото гориво към Европа, нараства до най-високо ниво от 1-ви януари и възлизат на 446 332 мегаватчаса (MWh) на ден.

Въпреки това увеличение, преносимата мощност все още остава далеч под нивата от над 900 000 MWh на ден, регистрирани през първите три седмици на декември 2021 г. и с около 38% под осредненото ниво през 2021 г., показват данни на словашкия оператор на тръбопроводи Eustream, цитирани от Ройтерс.

Вчера европейските цени на природния газ се повишиха за кратко до едноседмичен връх от 95 евро за мегаватчас, преди обаче да върнат назад, като днешната търговия на фючърсите на нидерландския газов хъб TTF стартира с ценово понижение от над 4% към 89 евро за MWh.

Цена на природния газ на нидерландския газов хъб TTF (в евро за MWh)


Анализаторите на Goldman Sachs предупредиха, че вносът на руски природен газ в Европа може да бъде спрян за неопределено време, ако газопроводът "Северен поток 2" бъде засегнат от санкции на Запада спрямо Москва, докато ескалиращото напрежение по остана НАТО-Русия заради украинската криза може да повиши рисковата премия и да тласне цените на газа до нови рекордни нива.


Вчера Западът повтори предупрежденията за силен негов отговор на възможна инвазия на Русия в Украйна, като германският канцлер Олаф Шолц добави, че е готов да обсъди спирането на все още неработещия газопровод "Северен поток 2". Канцлерът обаче също така призова за предпазливост, като се имат предвид драматично ниските нива на съхранение на природен газ в европейските газови хранилища.

Нивата на съхранявания в европейските хранилища природен газ пък са под средните за пет години, като купувачите насърчава изтеглянето на газ от запасите, вместо да се плащат по-високи цени за руски доставки, посочват анализатори.

Междувременно Европейската комисия обсъди с партньори, а именно Азербайджан и САЩ, начини за увеличаване на доставките на природен газ за блока при евентуална ескалация на украинската криза. Азиатските държави пък повишиха интереса си към товари на втечнен природен газ поради по-студеното време.

Трансадриатическият газопровод (TAP) е готов да разшири капацитета си една година предварително, ако е необходимо, за да отговори на търсенето на пазара, каза управляващият директор Лука Шиепати в интервю пред италианския всекидневник Il Messaggero, публикувано във вторник.

"Предложихме на пазара да ускорим сроковете. Готови сме да разширим капацитета си една година предварително“, каза Шиепати пред вестника, добавяйки, че TAP е готов да започне да сключва транспортни договори от 1-ви октомври, ако пазарът поиска това.

TAP се намира на последния етап от проект на стойност 40 милиарда долара, наречен "Южен газов коридор". Заинтересованите страни в TAP са British Petroleum (BP) и Snam с дялове по 20% всеки, плюс Fluxys с дял от 19%, Enagas с 16% и Axpo с 5%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!