Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Кашъмов: Системата на достъп до класифицирана информация трябва да се усъвършенства

Александър Кашъмов
Снимка: БГНЕС

Има пълно затъмнение за това колко са случаите на отнемане на достъп до класифицирана информация годишно. Това каза пред БНР адвокат Александър Кашъмов от Програма „Достъп до информация”.

„Трябва много внимателно да се премисли публичността на тези дела на етап ВАС, и второ, трябва да се помисли за това съдът абсолютно пълно и цялостно да може да събира информация“, смята той.

Кашъмов акцентира върху реформирането и усъвършенстването на системата, свързана с допуск до класифицирана информация.

„Както и дейността на службите за сигурност. Беше направен опит преди десетина години за реформиране на целия сектор за сигурност, но редица проблеми остават.“

И в решението на Европейския съд по правата на човека преди две седмици по съвместно дело с адвокат Михаил Екимджиев се коментира слабостта на институциите, които трябва да контролират законността на прилагането на СРС и достъпа на службите до трафични данни, отбеляза Александър Кашъмов.

„Аз смятам, че подобни процедури като отнемане на достъп и т.н. трябва внимателно да се премислят от страна на парламента, защото това е способ за влияние на тайните служби върху политиката и избора на гражданите“, изтъкна той.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени