Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благой Козарев: Настояваме да заработи методиката за индексация в строителството

Снимка: БГНЕС

"Има опасност да не бъдат завършени редица инфраструктурни проекти - наши и европейски,  в стротелството и ние вече имахме една среща по темата с министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов, за да го предупредим, че е необходима бърза актуализация на цените в сторителството", коментира пред БНР Благой Козарев от Камарата на строителите в България.
Козарев е представител на преговорния екип с регионалното министерство.
В работната група се обсъждат индексации в строителството с представители на МРРБ и финансовото министерство преди представянето на Бюджет 2022 зарази повишените цени на строителните материали.
"Проектите са от целия обем на публичните възлагания - както общински проекти, така и всички проекти по оперативните програми, защото поскъпването на материалите се отразява и на по-малките, и на големите проекти", поясни още в "Хоризонт до обед" инж. Козарев.
Радио ВИДИН
"Има опасност да загубим и европейски средства, но може да не довършим и проекти, финансирани от държавия бюджет, които са със сериозна обществена значимост. Това е например проектите за водните цикли в провинцията.

Поскъпването на строителните материали е още от миналата година - това са стомана, дървен материал, пластмаса, като повишаването на цените беше от порядъка на 30 на сто още от 2021г. А сега се повишиха и цените на енергоизточниците, което още повече усложнява процеса.

Имайки предвид преди всичко, че става дума за израходване на публичен ресурс, което трябва да става прозрачно и ясно, ние настояваме за въвеждането на специална методика, която да индексира плащанията по нашите договори.

Оказва се, че сме последната държава в Европа, която не е взела подобни мерки. Дори в Румъния е вече направено още миналото лято. Затова трябва точно да се дефинират методиките на индексиране на отделните видове строителство и строителни материали - защото поскъпването не е константа и това трябва да се има предвид", поясни експертът пред БНР.

По думите му вчера вече официално методиката е представена пред МРРБ. Очакванията са в края на тази седмица да има подобно представяне и пред МФ.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени