Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разговор с нас

Божана Димитрова: Ние в радиото сме в една лодка с тези, които ни слушат

Божана Димитрова
Снимка: БГНЕС

87-ата годишнина на БНР е красноречива - за размисъл, за поглед към онова, с което започнахме и това, което сме длъжни да правим днес.

Това каза пред Радио София легендарната журналистка Божана Димитрова, една от емблемите на БНР и до днес.

В ефира тя се върна към 70-те години на ХХ век, когато в студиото журналисти сядат пред микрофона вместо говорителите – със свое мнение и позиция, с новините и проблемите на деня – първите стъпки на общественото, авторско, журналистическо радио. Припомни имената на именити свои колеги, с които заедно с променената музикална програма БНР е спечелило и младата аудитория.

Не забрави да спомене и преките ефирни телефони, смелостта на първите подвижни радиостанции, с които предаването „Разговор с вас“ е тръгнало към градските улици и пряк диалог с хората.

„През дългите радиогодини общувахме с много хора, с които и днес се познаваме и поддържаме – бих казала радиоприятелство. Началото, за което говорим, тогава възпламени целия екип – и водещи, и репортери, и музикални редактори. Микрофонът не е атрибут за солисти. Радиото е колективно дело“, отбеляза Божана Димитрова.

По думите ѝ, ако има какво да кажеш, ако си убеден, трябва да използваш големите предимства на радиоезика. Може да се каже всичко и по различен начин - с усмивка,  с многозначителна пауза. Хората разбират и изреченото, и недоизреченото. Думата „Цензура“ е удобна за извинение на човека под страх. Електронните медии влияят върху общественото мислене. Медийната манипулация може и трябва да работи за добро и с добро.

„Ние в радиото сме в една лодка с тези, които ни слушат. Радиото е медия за мислещите, за хора с въображение.

Радвам се на енергията, с която Радио София стана гласът на София. И понеже казваме, че нашата столица има сто лица – ето вдъхновението ви е осигурено и неизчерпаемо“, каза още Божана Димитрова.

С нея разговаря Гергана Пейкова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна