Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл обвини САЩ в нагнетяване на напрежение около Украйна

В Южния военен окръг на Русия започна проверка на бойната готовност

| обновено на 25.01.22 в 18:20
Дмитрий Песков, говорител на Кремъл
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини Съединените щати в нагнетяване на напрежение около Украйна, а в Южния военен окръг на Русия започна проверка на бойната готовност.

Дмитрий Песков изрази безпокойството на Кремъл от действията на Съединените щати, които "нагнетяват напрежение около Украйна". Според него прехвърлянето на няколко хиляди американски войници в Европа по никакъв начин няма да повлияе на преговорите между Москва и Вашингтон по гаранциите за сигурност.

До края на седмицата Русия очаква да получи писмен отговор на предложенията си. Москва настоява да спре разширяването на НАТО на изток, да се изтегли военната инфраструктура на Алианса от новите страни-членки и да не се разполагат ударни оръжейни системи в непосредствена близост до руските граници.

Междувременно в Южна Русия започна проверка на бойната готовност на личния състав. Ученията са планирани в Ростовска и Волгоградска област, Краснодарския край и полуостров Крим.

Авиацията на Южния военен окръг и на Черноморския флот ще отработва ракетна стрелба по максимално отдалечени цели. Задействани са 60 самолета, сред които изтребители Су-27СМ и Су-30СМ2, както и многофункционални изтребители-бомбардировачи Су-34. На територията на Крим започнаха учебни стрелби на танковите подразделения на Южния военен окръг.

На фона на обвиненията на Кремъл западните държави пък обвиняват Русия, която нахлу в Украйна през 2014 г. че планира нова атака. Москва отрича подобен план, но посочва, че може да предприеме неуточнени военни действия, освен ако не бъдат изпълнени исканията.

НАТО заяви в понеделник, че поставя силите си в готовност и подсилва Източна Европа с повече кораби и бойни самолети. Русия заклейми тези ходове като "западна истерия".

Днес Песков каза, че президентът Владимир Путин ще разговаря тази седмица с френския си колега Еманюел Макрон, който също така планира да разговаря с украинския президент Владимир Зеленски.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени