Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казусът с фотоволтаичния парк в Сливен влиза в съда

Оспорваното решение на Общински съвет в Сливен от Областния управител Минчо Афузов за изграждане на фотоволтаичен парк с отстъпено право на строеж за 30 години ще бъде гледано в Административния съд на 24 февруари. Това обяви председателят на Общинския съвет Димитър Митев. Той заяви, че мотивите, с които се обжалва решението не са в полза на Общината.

Според Митев, ако решението на Общинския съвет е било взето по Закона за енергетиката, така както иска Областният управител,  то ще се класира фирма без търг или конкурс. Това от друга страна би довело до съмнения за корупционни практики, при появата на повече от един инвеститор. По тази причина предложението е било за търг с начална цена от 4,5 милиона лева, а намерението е да влязат повече пари в Общината. "Дори и само един да се яви на търг той ще може да направи една стъпка, т.е. ние щяхме да вземем поне 5 милиона. А, ако се явят двама и започнат да водят търга както трябва може да стигнат 6-7 милиона. Къде е проблемът на Областния управител, не го разбирам?", посочи Митев.

Той прогнозира, че делото ще се реши на висша инстанция. "Решението на Административен съд Сливен няма да бъде окончателно. Предполагам, че който и да спечели делото ще отиде във Върховния административен съд и там ще се реши", поясни Митев. 

Със средствата от търга Общината предвиждаше да изгради собствен фотоволтаичен парк. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени