Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Бургазлии и Бойко Кръстанов правят списък на „Всички страхотни неща“

Част от публиката също се качва на театралната сцена, режисьор е Владо Пенев

| обновено на 28.01.22 в 06:48
2
Снимка: Община Бургас

Във времена на пандемия, необщуване, непрекъснато заливащи ни от всякъде новини в тъмни краски и не на последно място неуютна зима, имаме нужда от „Всички страхотни неща“ на света. Поднася ни ги Бойко Кръстанов с едноименния моноспектакъл под режисурата на Владимир Пенев. Представлението в Бургас е днес, мястото е дома на НХК, а часът 19. Текстът е на Дънкан Макмилан. Актьорът сподели пред БНР-Бургас:

 „Текстът наистина е много хубав. Привлече ме с това, че засяга сериозни теми каквито са психическото здраве, депресията. Но се занимава с тях по един много лек начин и през чувство за хумор, погледнато наистина през по-светла такава страна. Той наистина много умело борави с езика и много добре може да гради и да структурира действие“, обясни Кръстанов.

Главният герой, Разказвачът, в който се превъплъщава прекрасния Бойко Кръстанов, търси себе си през различни опорни точки – скъпите си същества и подкрепящите хора, травматичните преживявания от детството и младостта и конкретните или ритуални знаци, места и събития от протяжността на всекидневния живот.

Още на шестгодишна възраст, Разказвачът започва да записва „всички страхотни неща“, които създават простичкия и красив, опредметен или одухотворен смисъл. Естествено като във всяка добра драматургия, появата на любовта ще озари и продължи списъка на „страхотните неща“, които ни държат изправени. Списъкът е е превърнат в броилка на спасението и в изреждането й деликатно, но категорично са въвлечени и зрителите, отредени са им роли, даден им е шанс за импровизации -част от публиката също е на сцената заедно с актьора. Зрител и публика правят кръг на доверието като в една добра арт терапия. Не е плашещо, казва с усмивка звездата от „Под прикритие“ и „Съни бийч“ и предупреждава, че след края на представлението кани публиката да допишат списъка.

За актьора възможността Владо Пенев да го режисира е част от личния му списък със страхотни неща:

„Като завърших академията през 2010 година ме разпределиха в Народния театър в представлението на Деси Шпатова „Ангели в Америка“ и там работих с него. Направи ми впечатление как борави с текста, там имаше дълги монолози, как акцентира върху най-важното. Харесвам го и като актьор, той е сред най-добрите в България.“

Монодрамата „Всички страхотни неща“ е популярна на световните сцени и в телевизионната си адаптация по HBO през 2016 г.

Повече чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия