Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Инфодемия в условията на пандемия" търси фалшивите новини

Снимка: ФРГИ

Благоприятна почва за разпространение на фалшива информация предостави пандемията от Covid-19. В интернет, а и извън него можем да прочетем всякакви публикации, свързани с коронавируса, често абсолютно неверни или от непроверени източници.

Борбата с фалшивите новини е причината Фонд "Валя Крушкина" и фондация "Работилница за граждански инициативи" да стартират комуникационна кампания, която носи заглавието „Инфодемия в условията на пандемия". Целта е откриването на фалшивите новини в мрежата, свързани с Covid-19.

Кампанията започнa преди седмица, но е продължение на инициативата „Журналисти в училище“, каза в ефира на Радио София Илияна Николова, изпълнителен директор на ФРГИ.

"Ние в последните 8 години провеждаме тези срещи на журналисти с ученици от различни училища в страната. Правим го с носители на награди в различните категории в конкурса "Валя Крушкина" – „Журналистика за хората“. От четири или пет години, ние все повече посвещаваме нашите срещи на темата за фалшивите новини. Тази кампания е разработена с една голяма част от учениците“, каза Илияна Николова.

Основният призив към учениците е да проверяват информацията, с която се срещат, да търсят професионалната гледна точка и информация кой я публикува, добави Николова.

Подробности можете да чуете в звуковия файл

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна