Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средно по 100 души дневно се заразяват с коронавирус във Видинско

Снимка: Радио Видин

Ръст на новите случаи на коронавирус се наблюдава през последното денонощие във Видинско. 114 са новозаразените, става ясно от данните на Единния информационен портал. 1367 са заболелите на 100 000 души за последните 14 дни. Петата вълна на заболеваемост от коронавирус е факт в област Видин, обясни д-р Марияна Чавдарова от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/: 

"Да, действително петата вълна вече е факт и в нашата област. Случаите на лица, дали положителна проба за коронавирус, средно се движат около 100, плюс-минус, с много малки вариации в различните дни от седмицата. Другото, което прави впечатление, е, че отново има случаи на деца в твърде ранна възраст. Положителното в случая е, че заболяването преминава леко, с лека симптоматика, и най-вече засяга неваксинираните лица. В някои училища има по 4-5 карантинирани паралелки, като карантината на някои места е заради положителна проба на дете, на друго място - на преподавател. Обсъждано е дали да преминат на онлайн обучение всички училища в областта, но засега това не е прието." 

22,5 % са ваксинираните жителите на Видинска област. За последното денонощие се поставени 66 дози ваксина. В последно време интересът към ваксините намалява, обясни още д-р Чавдарова:

"Увеличава се броят на ваксинираните, но обикновено нещата се движат на приливи и отливи. Имахме  един период от време, в който имаше голям интерес към ваксините, най-вече към бустерните дози. В момента мога да кажа, че се наблюдава едно намаление на интереса към ваксините, специално за нашия имунизационен кабинет, който се намира в РЗИ, но и като цяло мога да кажа, тъй като ние всеки ден следим статистиката за броя на ваксинираните лица в областта."

Д-р Чавдарова припомни, че предстои да бъде променен срокът на валидност на сертификата за ваксиниране, което може да бъде допълнителен стимул за хората да продължат ваксинационния си цикъл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени