Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Найденов: Не е необходимо да се развява плашилото на войната

Снимка: БГНЕС

"Ситуацията е изключително сериозна, но не бива да се истеризира. Мирът все още има шанс. В момента наблюдаваме най-високата точка на напрежение между Русия и САЩ, НАТО, Украйна. Наблюдаваме и непрекъсната ескалация на това напрежението... Такава криза не е имало от времето на анексирането на Крим". 

Това коментира пред БНР Ангел Найденов, бивш министър на отбраната. 

Според него в разума на политици, дипломати и военни фактът, че продължават преговорите, подсказва, че са отворени всички комуникационни канали

"Може да обърнем внимание на изводите и оценките, направени по време на заседанието на Съвета по сигурност. От ключово значение е изречението, че България е лоялен съюзник на НАТО и единството е най-силният отговор, и изводът, че няма непосредствена военна заплаха. Следователно не е необходимо да се развява плашилото на войната". 

По думите на Найденов е най-добре да не се налага и да не се стига до разполагане на сухопътни войски на българска територия. В предаването "12+3" той допълни: 

"Министерството на отбраната има виждания към непостоянно присъствие или предислоциране на сухопътни компоненти, а като участие в съвместни учения с формирования на българската армия". 

За него един от елементите на националната ни позиция трябва да бъде продължаване на преговорите и дипломатическите усилия за мирно решение; деескалация на напрежението по границите на Русия с Украйна, но не само; мерки за недопускане на негативно въздействие върху икономиката на страната и мерки за повишаване на отбранителните ни способности и капацитета на въоръжените ни сили 

Интервюто с Ангел Найденов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна