Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илия Налбантов: Кризата в Украйна е начало на предизвикателства пред нашия регион

Снимка: БГНЕС

"Настоящата криза в Украйна е може би началото на серия от последващи предизвикателства пред сигурността на региона. След анексията на Крим от Русия ние имаме обща икономическа граница с Русия. В Черно море има неизчерпаеми енергийни ресурси и битката за тези ресурси ще бъде от ключово значение. Проблем са и отказът на серия от правителства от стратегическа комуникация с българското общество, която да постави на дневен ред партньорството с НАТО и със САЩ, и агресивната политика на Русия. Русия провокира тези действия. Виждаме двуличието на руската политика". 

Това каза пред БНР Илия Налбантов, председател на асоциация "Джордж Маршал – България", началник на кабинета на няколко министри на отбраната. 

Той посочи, че това, което прави Русия във вътрешен и в международен план - да трупа неоправдано големи количества въоръжения и техника на западната си граница, буди въпроси

"Нека не забравяме, че Русия иска да възстанови икономическото пространство на Съветския съюз, което вече е невъзможно. Нека да им следим действията". 

В предаването "12+3" Налбантов подчерта, че парламентът трябва да постигне съгласие в българското общество за защита на нашите интереси съвместно

"Мантрата "НАТО ще ни пази", за да правим отказ от инвестиране в науки и технологии, в отбранителна система и в своята икономика, в момента ни играе лоша шега и е предпоставка на територията на страната ни да бъдат разположени контингенти, които да имат превантивна роля заради агресивните намерения на Русия". 

И подчерта, че България не трябва да допуска Русия да я превърне в ничие пространство или в пространство, в което може да стреля, когато си поиска:  

"В момента го прави с хибридните си информационни и други действия на територията на страната ни, но не се знае в кой момент може да пристъпи и към използване на военна сила. Български снаряд не е падал на руска земя, но руски снаряди са обстрелвали и убивали българи. Ние трябва да бъдем готови като общество и единни да се защитим. От времето на Възраждането Русия винаги е била срещу консолидацията на българското общество. С агресивната си политика Русия е заплаха за единството на българското общество, затова трябва да вземем мерки". 

Интервюто с Илия Налбантов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!