Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Погледът на един съвременен актьор към Чудомир

Снимка: личен архив

"Чудомирщини" е първото самостоятелно представление на Театрална къща „Миларт“. Спектакълът разказва за миналото, настоящето и това, което предстои, чрез осем разказа на хумориста Чудомир, представени от актьора Стефан Милков. Различни герои, с различни характери, в различни ситуации, но поставени през погледа на днешния съвременен млад човек. 

Представлението има награда за най-добър актьор от 7-ия национален фестивал на Европейския фестивал на пътуващия театър. „Чудомирщини“ можете да видите на Камерна сцена "Сълза и смях" на 26-и януари:

"Чудомир е много интересен автор. Ние, българите, имаме склонност към чуждиците и чуждите думи, а сме позабравили нашите архаични думи, които са толкова интересни. За да се представят тези разкази, наситени с интересни думи и герои, се изисква и много добра работа с жестовете, с тялото, с лицето. 

Представлението извървя дълъг път от първата си версия до днес. То стана причината да започна да уча "Актьорско майсторство". И през цялото време, докато учех в колежа "Любен Гройс", си казвах как, щом завърша, ще се върна към това представление. Чудомир изисква богата подготовка – четене, анализиране, разбиране. Аз се старая да го представя през погледа на един млад човек от днешно време и да го предам на публиката."

Повече чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна