Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Историята на легендарната камера обскура, родила фотографията и киното

Снимка: Нов български университет

Книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“ представя историята и съвременната употреба на легендарната камера обскура, родила фотографията и киното. В пространството са експонирани портрети върху филмова плака, заснети с ръчно конструирани огледално-рефлексни камери обскури по илюстрации от XVII и XIX век от Лиляна Караджова и студенти от бакалавърски програми „Фотография“ и „Кино и телевизия“, и магистърска програма „Фотографско изкуство“ на Нов български университет.

Изложени са и самите камери, които посетителите са провокирани да вземат в ръце и насочват към снимките. Портретите в изложбата поставени с „главата надолу“, в съответствие с преобърнатите горе-долу и ляво-дясно на проектирания образ в камера обскура.

"За да видят лицата „правилно“, гостите трябва да преминават през книжарницата и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“, гледайки през визьорите на големи камери обскури, които ще им бъдат предоставяни за кратка обиколка", каза в "Преди всички" гл. ас. д-р Лиляна Караджова, ръководител на проекта.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.