Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват проверки дали се спазва трудовото законодателство за работа от разстояние

Заседание на Комисията по електронно управление
Снимка: Добромир Видев

Инспекцията по труда тръгва на проверки дали се спазва трудовото законодателство за работа от разстояние. Засега ще се правят проверки по сигнали, каза пред Комисията по електронно управление директорът на трудовата агенция Елена Аврамова. Работодателите ще попълват електронно въпросници за условията, обясни тя:

"Нямаме за цел да плашим работниците и да ги притесняваме в домовете. Можем да се уверим в едни или други твърдения на работника или работодателя само и единствено, ако придобием непосредствени впечатления. Ще изискаме и документи във всякакъв аспект от работодателя. Ако тези документи не са достатъчни и работникът сигнализира и каже: "Не, това не е вярно", тогава ние трябва да се убедим в това обстоятелство".

Статистика на агенцията от 2020 година показва, че при 27 сигнала е имало 20 констатирани нарушения. Заместник-министърът на труда Иван Кръстев посочи, че в законодателството може да се търсят механизми за компенсация, ако при работата от вкъщи, работникът използва личен интернет, ток или компютър.

"Подобни случаи могат да бъдат уговаряни и с работодателя“, допусна заместник-министърът на труда Иван Кръстев. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна