Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Лондон чакат доклада за събиранията на "Даунинг стрийт" по време на локдаун

Премиерът Борис Джонсън в парламента
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания е в очакване на доклада на държавния служител Сю Грей от разследването на твърденията за събирания на "Даунинг стрийт" по време на локдаун. В парламента Борис Джонсън даде ясно да се разбере, че няма никакво намерение да подава оставка по време на редовните за сряда „Въпроси към премиера“.

Притиснат от опозицията с настойчиви искания за оставка за това, че е лъгал в паламента и че смята хората за глупаци, незачитайки законите, Борис Джонсън яростно защити себе си и правителството с аргумента, че спазва законите, че те са дали най-доброто от себе си за управлението на страната и са постигнали големи успехи по всички важни въпроси, както и че трябва да се изчака докладът, а не да се спекулира.

Доста от депутати от задните редици на Консервативната партия този път шумно го подкрепяха. Настроенията обаче могат да се променят след публикуването на доклада, който не се очаква да бъде в полза на премиера.

В Камарата на общините имаше доста остра размяна на реплики. Борис Джонсън заяви на опозиционната Лейбъристка партия, че тя „има нужда от лидер, а не от адвокат“, визирийки Киър Стармър. Депутат на лейърстите пък го контрира с думите, че е „по-добре да има за лидер адвокат, отколкото лъжец“.

Между другото Джонсън не даде изрични гаранции, че ще бъде публикувано пълното съдържание на доклада на Сю Грей, което не се харесва на опозицята. Вчера и лондонската полиция започна разследване на „потенциални“ нарушения на правилата на локдауна.

Още няма яснота кога точно ще бъде публикуван докладът на Сю Грей, това може да стане всеки момент. Не е изключено Камарата на общините отново да се събере по-късно тази вечер, ако докладът излезе и преимерът реши да даде изявление, както бе казал по-рано, че ще направи.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна