Eмисия новини
от 01.00 часа

Обилни дъждове и сняг доведоха до повишаване на нивото на язовирите в Кипър

Снимка: Ани Петрова

Тазгодишният януари е третият най-добър месец за последното десетилетие по пълнота на язовирите в Кипър. След падналите обилни дъждове и сняг през последните дни средиземноморският остров е съвсем близо до поставянето на зимни рекорди.

Към момента са запълнени 70% от общия обем на водохранилищата на острова, което прави януари третия най-добър месец за последните 10 години, съобщиха от Отдела по водите. Три язовира вече преляха, още един се очаква до края на месеца.

Само за последните 24 часа в язовирите са се влели над 6 млн. куб. метра вода, което е надхвърлило всички очаквания, отчетоха още експертите. Общият приток в тях до момента за януари е третият най-добър за последното десетилетие и петият най-добър за месеца от 35 години насам, откакто се води такава статистика.

След силните дъждове през последната седмица средните валежи за януари на острова се покачиха до почти 150% от месечната норма. При прогнозите за продължаващо и в следващите дни бурно време се очаква до края на януари да се запълнят 75% от капацитета на язовирите. Такова ниво на водния резерв ще осигури пълно покриване на нуждите от водоснабдяване на страната за тази година.

Снежната покривка на централния туристически площад в планината Тродос в сряда следобед достигна 75 см, което е най-голямата височина, регистрирана тази зима.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.