Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ обяви климатични стрес тестове за банките

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка обяви климатични стрес тестове на надзираваните от нея банки. Тестовете ще се проведат през първото полугодие, като банките ще трябва демонстрират каква готовност имат, ако на пазара, където оперират, настъпят природни бедствия.

Устойчивостта по време на зеления преход също е във фокуса на тестовете, които ще бъдат проведени от Франкфурт.

Европейската централна банка стартира в четвъртък стрес тест, за да оцени доколко банките са подготвени да се справят с потенциалните сътресения, произтичащи от климатичния риск, се посочва в изявление на ЕЦБ.

ЕЦБ отдавна предупреждава, че кредиторите в еврозоната не успяват да постигнат целите за управление на климатичния риск и многократно ги призова да се приспособят към нейните стандарти по-бързо.

"Това не е тест за успешност или неуспешност, нито има преки последици за капиталовите нива на банките. Той има за цел да идентифицира уязвимостите, най-добрите практики и предизвикателствата, пред които са изправени банките, когато управляват риска, свързан с климата", посочи ЕЦБ.

Въпреки това резултатите от климатични стрес тест ще бъдат включени в по-широк преглед, наречен Процес на надзорен преглед и оценка, и по този начин биха могли косвено да повлияят на капиталовите изисквания, добави Европейската централна банка.

Резултатите от климатичния стрес тест ще бъдат публикувани през юли.

При самия тест ЕЦБ ще се насочи към конкретни класове активи, изложени на климатичен риск, а не към общите баланси на банките, се казва в изявлението на централната банка.

Този стрес тест ще се съсредоточи върху експозициите и източниците на доходи, които са най-уязвими, комбинирайки традиционните прогнози за загуби с "нови колекции от качествени данни".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна