Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодора Генчовска: Външните министри на ЕС обмислят заедно да посетят Киев

Теодора Генчовска
Снимка: БГНЕС

Външните министри на Европейския съюз обмислят заедно да посетят Киев, съобщи външният министър Теодора Генчовска. В първото си изявление пред медиите Генчовска увери, че Европейският съюз и НАТО са единни в позициите си за кризата в Украйна и напрежението с Русия. Актуализирани са всички планове за евакуация на дипломатите ни от Украйна, както и на българите в страната, допълни външният министър. Евакуацията ще става със съдействието на страните от НАТО и ЕС.

"Ние трябва в един и същ момент, в случай на нужда, да тръгнем да евакуираме нашите хора, защото това е също много важен сигнал".

По темата Северна Македония Теодора Генчовска съобщи, че дискусията по политическите въпроси с външния министър Буяр Османи е с по-разширен обхват. България е обещала на Скопие да помогне за евакуация и на дипломати от Северна Македония, ако се наложи и още.

"И още една тема, която по-скоро реферира в контекста на алианса – България отново поднови предложението си да осъществява охрана на въздушното пространство на Република Северна Македония".




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна