Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Галина Борисова – „Вярно с оригинала“

Снимка: galinaborissova.blogspot.com

Авторското соло на танцьорката и хореограф Галина Борисова се занимава с силата на независимата мисъл и конструктивното въображение. На фокус е връзката между автентичност и интерпретация, изследвани през артистичните предпочитания на Галина Борисова и уловени чрез погледа на чуждите спомени. Публиката е разположена, легнала в галерия „Етюд“ върху меки възглавници, прожектират се видеоматериали, докато Галина танцува, а публиката възприема случващото се през своята собствена перспектива:

„Тази идея отдавна трябваше да намери своята реализация, радвам се, че успях да фокусирам вниманието върху традиционно стоящи теми и проблеми като това артистът постоянно да доказва себе си, да произвежда. Има голяма интимност между публика и мен. Може би за първи път с толкова много текст, мои колеги, които говорят за мои предишни произведения. И в музикалната партитура коментирам самата себе си, защото човек иронично трябва да се обръща към самия себе си. Много обичам соловите проекти. Танцувам, изтощавайки себе си. Това е структура, която всеки път е различна.“

Солото се опитва сериозно, но и с неизбежна ирония да „разследва“ последователността на разума и безпорядъка на нашите впечатления. С това представление хореографката иска да каже, че трябва да сме готови да можем да живеем и дори когато инструментите ни са счупени, електричеството е спряло и дъждът вали. 

Няколко основни въпроса задава спектакълът: „Артистът трупа опит чрез импровизацията, открива свежест, мутира и учи, но може ли да достигне съвършенство?“ 

Премиерата на авторско соло „Вярно с оригинала“ на Галина Борисова е на 28-и и 29-и януари от 19.30 ч. в галерия „Етюд“ 

Галина Борисова е и блогър и инициатор на платформата „Предпочитания за танц“. Там всеки месец публикува различни опити и статии, свързани с танца.

Чуйте повече от звуковия файл.
Снимки – galinaborissova.blogspot.com и галерия „Етюд“ 
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.