Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Русе се провежда форум, посветен на транспортната свързаност между България и Румъния

Снимка: Пенчо Милков, Фейсбук

Трансграничен форум, посветен на транспортната свързаност между България и Румъния ще се проведе днес в Русе. В него ще участват министрите Николай Събев и Гроздан Караджов.

Ускореното придвижване на хора и товари между България и Румъния ще бъде централна тема на предстоящите днес в Русе разговори между министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и неговия румънски колега Сорин Гриндяну, който е и вицепремиер и министър на транспорта и инфраструктурата в северната ни съседка.

В разговорите ще участват още заместник министър-председателят по регионалното развитие и благоустройството на България и ресорен министър Гроздан Караджов, посланикът за специални поръчения в Министерството на външните работи Радко Влайков,  заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Явор Пенчев и зам.-кметът на Община Русе Димитър Недев.

Инициативата цели да се набележат както краткосрочни, така и дългосрочни мерки за облекчаване преминаването на граничните пунктове между двете държави. Специално внимание ще бъде отделено и на възобновяването на фериботната линия между Русе и Гюргево. Акцент ще бъде поставен и върху перспективите и плановете за изграждането на нови мостови съоръжения съгласно Меморандума за разбирателство между двете правителства относно подобряване на условията за корабоплаване в общия българо-румънски участък на река Дунав.

По предварителна програма днес в 10.00 часа на граничния контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“ ще бъде посрещната румънската делегация, като веднага след това на място двете делегации ще разговарят със служителите на институциите там коя е най-ефективната организация за движението и обработването на леко и тежкотоварния трафик.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна