Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неяснота около доклада за купоните на Даунинг стрийт 10 по време на локдаун

Британският премиер Борис Джонсън след срещата на Г-7 в Лондон - 24 август 2021
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разбунтувалите се депутати от Консервативната партия на премиера Борис Джонсън изразиха загриженост, че забавянето на публикуването на доклада на държавния служител Сю Грей за събиранията на Даунинг стрийт по време на локдаун, може да даде възможност на премиера „да извърти“ констатациите в негова полза, съобщава вестник „Индипендънт“.

Все още няма яснота каква точно е причината Сю Грей още да не е предала доклада първо на премиера, както повелява процедурата.

„Инпидендънт“ пише, че депутатите тори, които искат оставката на Борис Джонсън, се притесняват, че ако Сю Грей предаде доклада на премиера днес, когато парламентът е почти пуст, тъй като депутатите по принцип посещават избирателните си райони в петъчния ден, Джонсън може да забави публикуването му до понеделник, което ще даде време на верните му хора да представят нещата в пресата през уикенда по-най-положителен начин за премиера.

Вестникът цитира един от бунтарите, който смята, че ако хората на Джонсън имат на разположение доклада три дни преди премиерът да направи изявление в парламента, няма съмнение, че съдържанието на доклада ще бъде пресято и ще бъде направен опит от негова страна да се представи като оневинен.

Критиците на Джонсън са загрижени, че забавянето на доклада убива скоростта на процеса по подаване на необходимите 54 писма, за да се задейства процедурата за вот на недоверие в премиера.

Междувременно „Дейли телеграф“ съобщи, че десетки служители на Даунинг стрийт могат да получат глоби в резултат на започналото разследване от полицията, която вече има списък с присъствали на партитата. Нарушителите най-вероятно ще трябва да платят директно глоби до 100 паунда в съответствие с разпоредбите за локдауна без да бъдат разпитвани.

По-високопоставени фигури обаче, включително премиерът, могат да бъдат разпитани от полицията, отбелязва вестникът.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна