Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Мария Шаркова

Фалшиви препоръки за лечение – кой носи отговорност

Адв. Мария Шаркова
Снимка: Архив, БНР

Кой носи отговорност, ако пострадаме, спазвайки фалшиви препоръки за лечение на Covid-19?

Темата коментира в “Нашият ден“ адв. Мария Шаркова:

“Този феномен съществуваше и преди епидемията от Covid-19, най-вече породен от факта, че здравната ни система с всичките си недъзи създава условие за недоверие между лекар и пациент, което става причина хората да се уповават на различни конспиративни теории и алтернативни препоръки.

Това се случва много често и когато човек получи тежка диагноза, понякога предпочита да намери по-лесния начин, който много често се оказва неефикасен.

Проблемът е в тенденцията за нарастване на подобни препоръки и информации от началото на епидемията.

Това, което ме притеснява, е не толкова конспиративните фалшиви новини, за които вече има много сайтове и организации, "помагащи" на хората да разберат действителността, а случаите, в които лекари или други медицински лица препоръчват лечения, които не са базирани на медицината, основана на доказателства.“

Отговорността

“Лицето, което приписва лечение, несъответстващо на утвърдените от науката и практиката методи, може да носи гражданска отговорност, да възникне в негова тежест задължението да обезщети пострадалия или неговите наследници, ако е починал.

Освен това се носи административно наказателна отговорност в случаите, когато се препоръчват лекарствени продукти.

Често се рекламират хранителни добавки, като им се приписва профилактична или лечебна функция, което не е разрешено от закона и подлежи на санкция.

Често се твърди също, че дадена хранителна добавка е преминала клинично изпитване, нещо, което няма как да се е случило, по простата причина, че клиничните изпитвания се осъществяват само по отношение на лекарствени продукти и медицински изделия.

Тук вече и Изпълнителната агенция по лекарствата и регионалните здравни инспекции трябва да се намесват, но виждаме една значителна пасивност, която още повече стимулира подобно говорене и от немедицински лица, но и от специалисти.

Пациентът действително се обърква в разнопосочната информация. От самото начало на епидемията се коментира въпросът за изготвяне на протоколи за лечение на Covid-19. За съжаление не се случи така, че да има един консенсусен протокол, който да се прилага в извънболничното лечение, така и в болничното, което също е проблем, защото в различни лечебни заведения се прилагат различни методи за лечение.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна