Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докладът за събиранията на "Даунинг стрийт" може да бъде публикуван, без да се изчаква разследването

Борис Джонсън
Снимка: БГНЕС

Във Великобритания докладът на държавния служител Сю Грей за събиранията на "Даунинг стрийт" по време на локдаун ще може да бъде публикуван, без да се изчаква полицейското разследване, съобщиха британските медии. Това става след два дни на пълно объркване кога точно докладът може да бъде предаден на премиера Борис Джонсън заради започналото във вторник полицейско разследване.

Очаква се Сю Грей да предаде доклада си на премиера в най-скоро време, без да се посочва конкретен ден и час. Объркването настъпи след като докладът не беше предаден, както се очакваше, в сряда, а след това се появиха съобщения, че от лондонската полиция са поискали в него да има минимално позоваване на събития, с които се занимава и полицията, за да не се навреди на нейното разследване. Това означава на практика докладът да бъде редактиран.

Късно снощи от Скотланд ярд заявиха, че са получили необходимата информация в подкрепа на тяхното разследване и отрекоха, че полицията е причината за забавянето на доклада. От опозицията искат да бъде публикуван пълният тест на разследването на Сю Грей. Докладът е от голямо значение за политическото бъдеще на Борис Джонсън, защото много от депутатите в неговата Консервативна партия изчакват заключенията, за да решат дали да не поискат вот на недоверие към премиера.

Джонсън е под сериозен натиск да подаде оставка след серията от обвинения за купони на "Даунинг стрийт" и в други правителствени сгради по време на най-строги ограничителни мерки, както и за това, че е излъгал в парламента, че не е знаел за събиранията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна