Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикат подкрепя увеличаването на минималния осигурителен доход за земеделски стопани

Снимка: БГНЕС

Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ подкрепя увеличаването на минималния осигурителен доход за земеделски стопани и тютюнопроизводители. Според проектобюджета за 2022 г.,  от 1 април фермерите вече ще се осигуряват минимално не на 420 лв., а на 710 , колкото е минималната работна заплата.

Скокът в осигурителния доход ще завиши разходите за осигуровки с 80 лева месечно и това, според много земеделци, ще доведе до фалити на дребните фермери. Според председателя на земеделския синдикат Светла Василева обаче е крайно време фермерите да се осигуряват на по-големи суми:

„Съвсем логично е, след като се променя минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, да се промени и минималният осигурителен доход за земеделски стопани и тютюнопроизводители. Още повече, че се повиши минималната пенсия. Върху този минимален осигурителен доход - 420 лева, в никакъв случай земеделските производители и тютюнопроизводители не покриват осигурителните си права за минимална пенсия“.

Така, когато се пенсионира фермер, който цял живот се е осигурявал на суми, много по-ниски от останалите работещи, взема минимална пенсия

„Осигуряването на неговата пенсия е за сметка на солидарната осигурителна система“.

Проблемът, според Василева, не е в размера на осигуровките, които много финансови министри досега не успяха да вдигнат, а в това, че се говори само за пари:

„Няма анализ колко са тези земеделски производители, в кои сектори са, какво произвеждат, от колко години се занимават със селскостопанска дейност, какви политики и финансиране могат да се насочат към тях“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени