Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Избори в Португалия - Коща или Рио

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Португалия преживя в миналото особено тежка дългова криза, днес обаче е пример за финансова дисциплина, нетипично за европейския юг. А доскорошният социалистически премиер Антониу Коща заложи на балансирания бюджет - нетипично за ляв политик. От бич за Португалия преди Коща бюджетният дефицит се превърна в основен коз на неговото управление. От над 4 процента през 2015 г. правителството му постигна лек плюс от 0,1 на сто през предпандемичната 2019 г. Лисабон го постигна без драконовски мерки за икономии, но продължи наложената от ЕС политика на строга финансова дисциплина. Португалия дължи това не на последно място на Марио Сентено, бившия финансов министър, който оглави еврогрупата. 

Строгата финансова дисциплина предизвика обаче негодуванието на коалиционните партньори на Антониу Коща - леви радикали, които не подкрепиха бюджета на правителството за 2022 и така се стигна до предсрочните избори утре. Големият залог на тези избори е - ще продължи ли Португалия тази финансова политика? Особено важен е този въпрос на фона на икономическите трудности заради пандемията и вече ясно проличалите разногласия в ЕС за размекване на строгите бюджетни правила, известни като Маастрихтски критерии.

След дълговата криза, която беше обхванала страните от Южна Европа през 2011 година, Португалия си наложи такава финансова дисциплина, че за по-малко от 10 години, през 2020-а, правителството на социалиста Антониу Коща постигна бюджетен излишък за пръв път от 1974-а. Тази продължаваща дисциплина, предвиждаща свити бюджетни разходи, започна да не се харесва на коалиционни му партньори - комунистическата партия и коалицията „Ляв блок“, които го изоставиха през есента на миналата година. Така се стигна до избори, за които социолозите казват, че няма да променят особено възможностите за съставяне на правителство.

„Подобно на други страни в Португалия има две основни партии - социалисти и социалдемократи“, казва журналистът и бивш дипломат с португалски корени Мануел ду Насименту. „Тези партии се редуват в управлението на страната през няколко десетилетия през един или два мандата. Социалистите са по същество социалдемократи, а социалдемократите са по същество консерватори, членове на Европейската народна партия. Когато тези партии нямат нужното мнозинство, търсят част от този „фолклор“ - социалистите търсят по-леви, социалдемократите търсят по-десните“.  

Допреди месец прогнозите сочеха твърда победа за социалистите с преднина от близо 10 процента без възможност за съставяне на самостоятелен кабинет. Последните проучвания сочат обаче стопяване на разликата до около 5 процента. А това прави гласовете на колебаещите се особено важни, обяснява Мануел ду Насименту:

„Двете партии имат относително еднакъв твърд електорат и има 15 процента избиратели, които решават коя да управлява“.

Обобщени, 12-те предизборни обещания на социалистите се свеждат до продължаване на постигнатото в икономиката и здравеопазването.

„През изминалата година обърнахме тенденцията и постигнахме нов връх в инвестициите - вътрешни и от чужбина, както и ново историческо постижение в нивата на безработица. Това е нашата цел и нашето обещание за следващите 4 години - да поддържаме темпове на икономически растеж, по-високи от средните за Европейския съюз“, казва Коща.

Критиките към досегашния премиер са, че е забавил важни структурни реформи, от които се нуждае страната. Той заложи на краткосрочна политика, която беше добре приета от населението и върна доверието на ЕК, но липсата на реформи и инвестиции вреди на дългосрочното развитие на страната. Но сега Европейският фонд за възстановяване от пандемията ще му помогне точно в този аспект, ако остане на поста: Португалия ще получи близо 14 милиарда евро директни плащания и 2,7 милиарда евро заем. Така че, ако спечели изборите, Коща ще трябва да подхване реформите, в противен случай парите от фонда за възстановяване няма да потекат.

На този фон социалдемократите противопоставиха свои финансови предложения като намаляване на корпоративния данък от 21% на 17% и увеличаване на необлагаемия минимум. По време на кампанията лидерът им упрекна многократно Коща, че си служи с неистини в оценката на своето управление. Лидерът на социалдемократите Руи Рио нескрито очаква, че в изборния ден победителят ще е той.

„Доктор Антонио Коща е на път да изгуби тези избори. И аз мисля, че може поне да го направи с достойнство“.

Далеч зад двете основни партии - социалисти и социалдемократи - се нареждат формациите от „втория ешалон“. За две години там изненадващо на трето място се изкачи крайнодясната популистка партия Shega, в превод „Стига“. Те имат 7,5 процента, а в очакване на коалиционен кабинет двете големи партии се кълнят, че няма да прибягнат до тези гласове. Реториката на лидера на Shega Андре Вентура изобилства от познати популистки послания, но по една тема -  корупция - той определено се откроява със заканите си, наричайки другите две партии автори и потребители на порочното явление.

„Щом никой не иска да спаси Португалия, ние ще го направим. Още първата година ще предложим удвояване размера на наказанията за корупция“.

Радостта на тези привърженици на популиста Вентура може да се окаже основателна. Защото резултатът на крайнодесните популисти може да ги превърне в незаобиколим фактор за съставяне на правителство. И ако нито социалисти, нито социалдемократи успеят да приобщят по-малки партии за управлението, ще трябва да почукат на вратата на Вентура, макар в момента да бягат от него като „дявол от тамян“.

В четирите години на първия премиерски мандат на Антониу Коща от 2015-а до 2019-а Португалия отбелязваше постоянен икономически растеж. Заради лошите спомени от дълговата криза през 2011-а година надали някой от управляващите ще дръзне да посегне на фискалната дисциплина и да развърже кесията. Поне докато споменът е пресен, и докато Брюксел наблюдава Португалия под лупа.

Последните 2 години бяха белязани от Covid криза, но португалците са едни от шампионите в света по справянето с нейните здравни аспекти. В началото - с изключително строги ограничения, а по-късно с интензивна ваксинация. Днес близо 90% от живеещите там са с пълен ваксинационен цикъл. Смъртността е сравнително ниска. При 2,5 пъти повече регистрирани случаи спрямо България в Португалия са починали с 60% по-малко пациенти с Covid.

„Уверявам ви, че в секциите са създадени условия на безопасност, така че гласоподавателите да се чувстват сигурни. Осигурена е също възможност за онези наши съграждани, които са под карантина или са заразени в изборния ден“. Тези думи на доскорошния португалски премиер Антониу Коща касаят една спорна промяна, извършена в последния момент при организацията на изборите. Здравните власти решиха, че всеки който е заразен или е в карантина, в изолация може да излезе и да гласува в последния час на изборния ден между 18.00 и 19.00 часа.

А тази промяна е спорна, защото се счита, че е взета под силното влияние на политическите партии. И издава желанието им да не пропуснат и глас, макар за сметка на риск здравето. Вън от парламентарните избори кръгът от хипотези, в които човек може да излезе от дома си, когато е под карантина, са силно ограничени - за да посети лекар или за да си направи контролен тест. Но в крайна сметка става дума за около 400 000 души, които се очаква да бъдат карантинирани - повечето от тях потенциални гласоподаватели. Очевидно надсловът „Гласове ви са ни скъпи“ не е патентован. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.