Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва ли неваксинираните да плащат за лечението си - полемика във Франция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Остра полемика пламна във Франция след предложение да се отказва безплатно лечение на неваксинирани, ако се разболеят от Covid-19. Над 4 милиона французи, враждебни на ваксините, живеят без ваксинационен паспорт.

Трябва ли неваксинираните да плащат за лечението си, ако се разболеят? Идеята, скандална според повечето реакции, е на директора на парижката болнична система Мартин Ирш. "Редно ли е при наличие на безплатно и ефикасно средство  хората да го отказват без последствия, докато се борим за други болни?" - пита той.

Един ден престой в Covid отделение излиза 3000 евро на френската здравна система, която е затънала в тежка финансова криза.

Спорът отекна и в кандидатпрезидентската кампания.  "Не съм съгласна.. Напротив, страната ни се нуждае от истинска здравна политика, каквато нямаме" - смята кандидатката на социалистите Ан Идалго. Напоследък болничните легла във Франция намаляха с 5700.

"Лечението е за всички, това не подлежи на обсъждане. Не искаме повече пари от тези, които пушат или пият" - отсече Жан-Франсоа Елио, имунолог и депутат от мнозинството.

"Дори на Еманюел Макрон не пожелавам да си вади портмонето, ако влезе в болница" -казва крайнолевият политик Оливие Безансно. Наскоро френският президент заяви, че ще "дразни" неваксинираните. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна