Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Димитров-Майстора и културният взрив в Европа

| обновено на 30.01.22 в 19:20

Валентин Господинов е директор на Художествената галерия "Владимир Димитров - Майстора" в Кюстендил и представя посветената му предстояща изложба в деня на неговото рождение:

"Целият екип работим да поднесем на 1 февруари прекрасната изложба на Майстора. Тя е много специална и доста по-различна от всичко правено досега. Предните поколения са направили брилянтна работа по популяризирането на Майстора.

Ние представяме Майстора в скритата му светлина. Махаме пелената от творбите, които се съхраняват при нас. Рамкирахме над 280 творби, реставрирахме от лятото 55, извадихме ги от депата. Ще има не-повече от 6-7 творби от последната експозиция, няма да има гостуващи.

Разчитаме на експресивната черта на Майстора, която го родее с големия културен взрив в Европа по онова време. Има около 14-15 творби, които никога не са излизали от депата ни. Едни са били с поражения, други не са били рамкирани. Изваждаме максимума, което имаме.

Тази голяма изложба прави честването по-различно. Затъмнихме галерията, 3/4 ще е в мрак. От 15 ч започват честванията в Шишковци, от 16 се пренасяме пред галерията, концерт с класическа музика и връчване на Голямата награда.

Изложбата ще остане за период от 6 месеца.

Снимка – ХГ "Владимир Димитров - Майстора" - Кюстендил

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна