Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лаборатория в Русе прави комбинирани PCR тестове за коронавирус и грип

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В една от лабораториите в Русе вече се правят комбинирани PCR тестове, които откриват наличието както на коронавирус, така и на грип.

Микробиологът д-р Розина Мирчева, управител на лабораторията, изтъкна пред БНР, че основното, което се знае за Covid-19, е, че е непредсказуем:

"Има хора, които са с всякаква клиника на инфекцията, но се оказват отрицателни на неколкократно направени PCR тестове. Други пък имат съвсем леки оплаквания, а се оказват положителни. Има хора, които до месец след заразяването с коронавируса остават с положителни тестове. Вирусът е много нов и много неизучен. Тези реплики, че коронавируси е имало и преди това и винаги ще има, и науката ги познава добре - не е точно така".

Д-р Мирчева подчерта, че SARS-CoV-2 е много различен от познатите преди коронавируси

По думите ѝ най-добрата защитна комбинация се е оказала, когато след преболедуване има и поставена ваксина срещу Covid-19. 

Засега грипът е изместен от коронавируса, каза д-р Розина Мирчева и уточни:

"Проучванията и в световен мащаб показват, че може би ще има и грипна епидемия, но по-късно. ... Имаме вече случаи на симптоми на коронавирус, но тестовете показват, че това е грип. Не случайно имаме комбинирани тестове за грип и коронавирус. Има доста голям интерес към това изследване". 

Тя посочи, че в България вече има грип тип А. 

Репортаж на Ася Пенчева в предаването "Хоризонт до обед" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна