Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин и Макрон са обсъдили нова срещна заради Украйна

Владимир Путин с Еманюел Макрон.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентите на Русия и на Франция - Владимир Путин и Еманюел Макрон, може да се срещнат, за да продължат дискусиите си за деескалация на напрежението около Украйна.

Това стана ясно от съобщение на Кремъл за телефонен разговор между Путин и Макрон днес - втори след разговора им миналия петък.

Двамата са отбелязали позитивния резултат от срещата в Париж миналата седмица на представители на Русия и Украйна с посредничеството на Франция и Германия, които се договориха да се спазва примирието в Донбас.

Междувременно във Вашингтон президентът Джо Байдън заяви, че Съединените щати продължават да следват дипломатическия път за решаване на кризата с Русия, но предупреди, че е готов да действа, независимо какво се случи.

В Съвета за сигурност на ООН Съединените щати обвиниха Русия, че планира да увеличи военния си контингент в Беларус от 5000 на 30 000 души. Русия отвърна с обвинение, че Съединените щати преднамерено нагнетяват напрежението.

Вашингтон и Лондон обявиха, че са готови с нов пакет от санкции срещу Москва, включително срещу най-близкото обкръжение на президента Путин.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна