Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийната комисия в НС отхвърли предложението на ГЕРБ за държавна помощ за общините заради тока

| обновено на 01.02.22 в 15:05
Снимка: БГНЕС
Със 7 гласа "за" и 12 "въздържал се" парламентарната енергийна комисия отхвърли предложението на ГЕРБ-СДС за предоставяне на държавна помощ заради скъпия ток на общини, болници, детски градини, училища и вероизповедания .

То предвиждаше министрите на финансите и на енергетиката да изготвят механизъм за компенсиране в пълен размер за този тип потребители.

По време на дебатите депутатите Жечо Станков от ГЕРБ и Рамадан Аталай от ДПС настояха пълните компенсации да бъдат приети:

Трябва водещи да са хората, а не сметките, каза депутатът от ГЕРБ Жечо Станков, след като основният дебат се фокусира върху начина на финансиране на предлаганите компенсации:

"Финансовата сметка има кой да я направи. Дайте да застанем зад интереса на хората, които са ни изпратили. Снощи съм се прибирал от Пловдивска област, където никъде не светеха лампи".

"В момента спорът е за компенсации - вместо да бъде как и по какъв начин да излезем от критичната ситуация", каза Рамадан Аталай от ДПС.

Основният аргумент на въздържалите се депутати беше, че това е в правомощията на изпълнителната власт, а не на парламента.

Любомир Стойнов от БСП заяви, че проблемът с помощите за общините трябва да бъде решен с поправките в бюджета.:

"Пари държавата на този етап има, слава богу, въпросът е да бъдат прозрачно разпределени. Дебатът е с правителството. Убеден съм, че общините няма да бъдат изоставени, нито ще се позволи детските градини да не работят".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Юлияна Корнажева.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна