Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Борис Хаджийски: Настояваме за 29 млн. лв. повече в бюджета на музеите за тази година

Категорично сме против 5% увеличение за музеите в новия бюджет, каза още Хайджийски

Борис Хаджийски
Снимка: Божидар Любенов

От Сдружение "Български музеи", което обхваща 75 процента от всички музеи в страната, настояват в специална петиция основният стандарт за музеите и галериите да бъде увеличен с 50 на сто за тази година. От сдружението настояват и за  29 млн. лв. повече в бюджета на музеите за тази година.

Исканията са изпратени вчера до министър-председателя, ресорните комисии в Народното събрание и министрите на културата и на финансите.

"Дисбалансът между културата и образованието става огромен и експертите напускат", каза пред БНР председателят на сдружението "Български музеи" и директор на Регионалния музей в Пазарджик Борис Хаджийски. 

"Изпратихме писмото с искането за увеличение на основния стандарт с минимум с 50 на сто, защото се повишиха драстично цените на тока, на материалите и услугите, като имаме предвид и изоставането на увеличаването на заплатите в сектора, последиците от пандемията, увеличаването на МРЗ и последиците също и от това...но отговор не получихме...", допълни в "Хоризонт до обед" Борис Хаджийски.

"Като "отговор" дойде едно увеличение от 5 на сто за българските музеи в проектобюджета , с което сме категорично несъгласни. Това увеличение за нищо няма да ни стигне. Ние имаме толкова много да наваксваме за нашите музеи през годините. А те са в крайна сметка пазителите на нашата памет", изтъкна Хаджийски. 
Още по темата в звуковия файл. 
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.